• Home
  • AKÁRVILÁG fotókiállítás Budapest Eötvös10-ben

Fábián Gábor, AKÁRVILÁG fotókiállítás Budapesten az Eötvös10-ben

 AKÁRVILÁG – A LÉLEK KÉT ARCA

Akárvilág – A lélek két arca címmel nyílt kiállítás Fábián Gábor fotóiból február 13-án az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér galériájában. A tárlatot március 14-ig hétköznapokon 9-17 óra között ingyenesen tekinthetik meg.

Az ünnepélyes megnyitón Mattyasovszky Zsófia, a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának (Terézéno) vezetője kiemelte, azért épp ezek a képek kerültek a kiállításra, mert a szakmájuk legfontosabb vonásait jelenítik meg, ezeket a képeket igazán tudja szeretni.

Az értelmi sérült embereknek nagyon nehéz az életük, az évek múlásával egyre több álarcot viselnek. Ezek a képek hihetetlen szépséget mutatnak meg – fejezte ki Mattyasovszky Zsófia, majd hozzátette, az intézmény fennállásának huszadik évfordulója alkalmából egy rendezvénysorozatot terveznek az Eötvös10-ben A Terézéno és barátai – 20 éves a Terézéno címmel.

Az ellátottak az Omega együttes Égi jel című dalát jelnyelven adták elő.

Terézváros jegyzője, dr. Mogyorósi Sándor megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, „az itt látható 18 pár felvétel hatása alól egyikünk sem tudja kivonni magát. Fábián Gábor fotóművész és segítőinek alkotásai a zsirai társintézet lakóinak portréi révén önmagunkkal szembesítenek. Ha letesszük a társadalmi és a közösségi élet színpadán elvárt és megszokottan képviselt maszkjainkat, személyiségünk perszónáját – ahogy azt Jung nevezte –, ez a közvetlen, gyermeki, mélyről jövő tisztaság, kitárulkozás, derű és fájdalom lakik a szívünkben, ami a képeken látható. A lebilincselően nyílt tekintetek önkéntelenül is felajánlják a sorsot, amit hordoznak, felébresztik bennünk az elfogadást és a közösséget.”

Czethoffer Csaba Arc és Kastélylakók című költeményeit Kakasy Dóra színésznő adta elő.

Fábián Gábornak ez a második portréfotó-kiállítása. Az alkotó nevéhez fűződik az Álmodtam egyet… Zsirai Speciális Filmszemle, valamint a díjazott zsirai Alternatív Képszínház is. Fábián Gábor, aki a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Zsirai Otthonának munkatársa, az otthon lakóiról készítette a 36 fekete-fehér portrét.

A kiállítás anyagának egyik rendkívül kifejező fotója

 Szöveg: Bozlék Krisztina / Fotó: Steindl Gabriella

Forrás: www.terezvaros.hu

Kapcsolat

Fábián Gábor
Műterem: Kőszeg, Chernel u. 12. / Ösvény Film
(+3670) 281 78 36 fabian(kukac)osvenyfilm.com


facebook twitter google+

Facebook